Sebastian lohja, Poliitikko.

Ukrainalle annettu aseapu uhkaa heikentyä, mikäli sota pitkittyy

Ukrainan sodan pitkittyminen näyttää vääjäämättömältä. Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu väitti sunnuntaina 3.7., että maan asevoimat ovat vallanneet koko Luhanskin alueen. Monet asiantuntijat uskovat Donetskin olevan Venäjän hyökkäyksen seuraava painopiste. Sekä Ukrainan että Venäjän asevoimien joukot alkavat olemaan kuluneita. Luvassa saattaa olla olosuhteiden sanelema operatiivinen tauko, mikä taas pidentäisi sodankulkua.

 

Lue lisää: Ukrainan armeija ilmoitti vetäytyneensä Lysytšanskista, Venäjä julisti vallanneensa koko Luhanskin – Zelenskyi: Ukraina palaa vielä takaisin alueelle

 

LÄNNEN Ukrainalle kohdistama aseapu uhkaa heikentyä, mikäli sota pitkittyy. Länsimaat varustavat parhaillaan omia asevoimiaan kiivaaseen tahtiin. Jokaisella maalla on – perustelluista syistä – suurin intressi taata ensisijaisesti oman armeijansa toimintakyky kaikissa olosuhteissa.

Sodan pitkittyessä on mahdollista, ettei länsimaiden asevarastojen kapasiteetti enää yksinkertaisesti anna myöden aseavun toimittamiselle. Viisas katsoo horisonttiin, mistä syystä länsimaissa tulisikin aloittaa vakavahenkiset keskustelut, kuinka aseapu kyetään turvaamaan tulevaisuudessa.

 

Aseavun ehtyminen olisi kardinaalinen virhe ja tietäisi sietämätöntä inhimillistä kärsimystä ukrainalaisille vuosiksi, ellei peräti vuosikymmeniksi eteenpäin. Suora sotilaallinen tuki Ukrainalle aiheuttaisi puolestaan merkittävän eskalaatioriskin.

 

LÄNSI kykenee tarvittaessa lisäämään oman puolustusteollisuutensa intensiteettiä sillä reunaehdolla, että siihen osallistuisivat kaikki länsimaat yhdessä. Ukrainan aseapu on elintärkeä prioriteetti, sillä jos Ukraina häviää sodan, venäläiset eivät tule pysähtymään.

Puolustusteollisuuden kasvattaminen kollektiivisesti palvelisi Ukrainan lisäksi myös koko muuta Eurooppaa, sillä presidentti Vladimir Putin on ilmaissut varsin suorasukaisesti haluavansa ottaa takaisin Venäjälle ”kuuluvia” alueita. Nyt tarvitaan rohkeita päätöksiä!

Yksi vastaus

  1. Asia mahtaa olla niin, että koko aseapu perustuu vain pelkuruuteen ja pään panemisen pensaaseen. Putin/Venäjä ei pysähdy, ennen kuin se pysäytetään ehdottomalla voimalla, johon pystyy vain yhdistynyt länsi. Eikä pelkkä pysäyttäminenkään pitemmän päälle riitä, vaan Venäjä on pantava niin polvilleen, ettei se nouse siitä enää. Lyhyemmällä aikavälillä Putinille on esitettävä ultimaatumi: Ukrainan sota loppuu nyt, tai länsimaat tulevat mukaan sotaan kaikilla resursseillaan. Siihen ei Venäjä pysty mitenkään vastaamaan kovin pitkään. Eikä Putin uskalla ydinasetta käyttää uhoamisesta huolimatta, koska siitä seuraisi Venäjän yhteiskunnan totaalinen tuho.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *