Sebastian lohja, Poliitikko.

Poliisi kituuttaa ja gangsterit juhlivat

Olipa kerran kauan odotettu budjettiriihi syksyllä 2021. Itse en osannut olla kovinkaan optimistinen, sillä olihan vuotta aiemmassakin budjettiriihessä lähinnä lykätty vaikeita päätöksiä erityisesti työllisyystoimien osalta. Varsin kuumana keskustelu on käynyt poliisin määrärahojen ympärillä, eikä suotta. Pohjaehdotuksen mukaan poliisin ensi vuoden määrärahat olivat jäämässä 35–40 miljoonaa euroa pakkaselle. (Mäntysalo 10.09.2021.)

Poliisi ei päässyt kilistelemään maljoja, sillä hallitus tuli vastaan ainoastaan 10 miljoonalla eurolla. Suomen Poliisijärjestöjen liiton (SPJL) puheenjohtaja Jonne Rinne totesi, että ensi vuoden rahoituksesta puuttuu edelleen noin 30 miljoonaa. (Mäntysalo 10.09.2021.)

MTV uutisoi 04.09.2021, että poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan Suomeen on syntymässä katujengejä. Uutisoinnin mukaan viitteitä on alle 10:stä katujengistä (Ainasoja 04.09.2021). Oman poliisikokemukseni perusteella – niin maailmalla kuin Suomessakin – eletään toimintaympäristössä, joka luo niin kovaa vauhtia uudenlaisia turvallisuushaasteita, etteivät viranomaiset tahdo pysyä millään mukana. Itse arvioin jengiytymiskehityksen – järjestäytyneen rikollisuuden ja vakavan verkkorikollisuuden ohella – yhdeksi tulevan vuosikymmenen keskeisimmistä yhteiskuntarauhaa horjuttavista uhkista. 

Pohjoismaissa on valitettavasti jo kokemusta siitä, kuinka pahasti yleinen järjestys ja turvallisuus voi järkkyä jengiytymisen myötä. Kehityssuunta Suomessa on vielä estettävissä, mutta siihen tarvitaan koko yhteiskunnan panosta. Ei riitä, että poliisi pyrkii torjumaan ilmiötä vain omine resursseineen, vaan mukaan tarvitaan koko kansalaisyhteiskunnan voimavarat. Sen lisäksi, että toiminta on määrätietoisesti koordinoitua, tarvitaan myös ennalta estävää toimintaa. Palataan kirjoitukseni alkujuurille eli siihen, että poliisien rahoituksesta puuttuu ensi vuoden osalta noin 30 miljoonaa euroa. Se tarkoittaa väistämättä sitä, että kiireettömistä toiminnoista joudutaan vähentämään, jotta kiireelliset ja välttämättömät poliisitoiminnot kyetään turvaamaan. 

Mielestäni on edesvastuutonta ja lyhytnäköistä politiikkaa pakottaa poliisi ryhtymään sopeuttamistoimiin, kun turvallisuusympäristömme murros on käsinkosketeltavaa. Suomi on pidettävä maana, missä kansalaiset saavat kulkea kaduilla rauhassa. Poliisi kituuttaa ja gangsterit juhlivat – tämä ei yksinkertaisesti käy päinsä.

Lähteet

Ainasoja, Pauliina (04.09.2021), ”Rikosylikomisario nuorisojengeistä: Olemme todella vahvasti Tanskan ja Ruotsin tiellä – tällainen on rikollisjengi Mantaqa”. Saatavissa <Rikosylikomisario: Suomeen on syntynyt useita huolestuttavia katujengejä – Tällainen on Mantaqa-jengi – MTVuutiset.fi>, luettu 23.09.2021.

Mäntysalo, Jesse (10.09.2021), ”Poliisi tyrmistyi budjettiriihen päätöksistä – 10 miljoonan kädenojennus ei pelasta henkilöstösäästöiltä: yt-pöytään tässä mennään”. Saatavissa <Poliisi tyrmistyi budjettiriihen päätöksistä – 10 miljoonan euron kädenojennus ei pelasta henkilöstösäästöiltä: ”Yt-pöytään tässä mennään” | Yle Uutiset | yle.fi>, luettu 23.09.2021.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *