Sebastian lohja, Poliitikko.

SISÄINEN TURVALLISUUS HORJUU

Suomessa on seurattu erittäin huolestuneena länsinaapurimme sisäisen turvallisuuden tilannetta viime vuosien aikana. Keskusrikospoliisi on antanut lausuntoja julkisuuteen, että Suomi vaikuttaisi olevan Ruotsin ja Tanskan tiellä. Ylen uutinen kertoo, kuinka pääkaupunkiseudun katujengien toiminta on muuttunut radikaalisti huonompaan suuntaan kuluneen syksyn aikana. Poliisi on ollut huolissaan nuorten teräaseiden yleistyneestä käytöstä, mutta valitettavasti katujengien keskinäisissä välienselvittelyissä myös ampuma-aseiden käyttö on yleistynyt.

Mielestäni on hämmentävää, että Suomessa on keskusteltu siitä, tulisiko poliisille myöntää 30 miljoonan euron lisärahoitus. Samaan aikaan pääkaupunkiseudun yleinen järjestys ja turvallisuus elää voimakkaassa murroksessa. Ruotsin turvallisuusviranomaiset ovat viime vuosien varrella varoittaneet suomalaisia siitä, kuinka vaikeaa pesiytynyttä jengiytymiskulttuuria on poliisitoiminnan näkökulmasta kitkeä.

Suomessa ei saa olla ensimmäistäkään kadunpätkää, missä ihmiset eivät voi kulkea turvallisesti. Ampuma-asein käydyissä välienselvittelyissä kulkee se inhimillinen raja, mihin yhteiskunnan on piirrettävä viiva. Kenenkään ei pidä joutua varomaan pääkaupunkiseudulla tai missään muuallakaan maassa jengien väkivaltaisia välienselvittelyitä.

Nyt on herättävä ja aloitettava konkreettiset toimet. Ennalta estävä toiminta on ilmiön torjunnan ytimessä, mutta poliisin panos ei yksin ole riittävä. Tarvitaan johdettua – koko yhteiskunnan kattavaa yhteistyötä viranomaisten ja kolmannen sektorin välillä. Ennalta estävyyden lasku on takuuvarmasti pienempi kuin toimimattomuudesta johtuvien jälkisammutustöiden.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *